Open ended legetøj

I denne artikel vil jeg præsentere dig som læser for open ended legetøj, oversat til dansk åben slutning legetøj. Jeg vil komme ind på præcis hvad det er og hvorfor det er godt for alle børn og anbefale de bedste eksempler på open ended legetøj, samt linke til der hvor du kan købe dem.

Hvad er open ended legetøj?

Open ended legetøj er legetøj med en åben slutning, ligesom vi som voksne kan sidde at og se en film el. en serie med en åben slutning, hvor vi altså må tænke os til hvad der sker efterfølgende, så har open ended legetøj den samme effekt for børn.

Det er legetøj der er med til at skabe en leg med mange muligheder der ikke har en naturlig slutning. I stedet opfordre det den legende til at tænke selv og udvikle legen på egen hånd.

Hvorfor er open ended legetøj godt for børn?

Legetøj med en åben slutning er godt for børn der det naturligt opfordre til at skabe udvikling i legen, bruge fantasien og være kreativ omkring elementer i legen samt hvor den fører videre hen. Samlet set er open ended legetøj meget bedre for barnets overordnede udvikling.

Eksempler på open ended legetøj

Open ended legetøj kan sagtens have et formål, hvorfor der findes meget forskelligt open ended legetøj, men ideen er at der ikke er nogle regler for hvad du bruger legetøjet til og det let opfordre til kreativitet og fantasi.

Herunder for du nogle eksempler på klassisk open ended legetøj.

Byggeklodser

Der er mange forskellige former for byggeklodser, men i dette tilfælde tænker jeg ikke på LEGO, Duplo el. andet konstruktionslegetøj af den art, for det er nemlig lavet til at føre til et færdig resultat. Derfor skal det være f.eks. byggeklodser i træ med forskellige former og farver.

Eksempler:

  • Kan være mad i en leg, f.eks. gule klodser bananer.
  • Kan bruges til at bygge en lille verden med huse osv.
  • Det kan være lige præcis hvad barnet har brug for det er.

Piks by Oppi byggeklodser

her er et eksempel på open ended legetøj der er lavet til at bygge noget af og få det til at balancere, men de sjove plader og dutter der følger med kan ligeså hurtigt skabe en anden leg da der ikke er noget facit på det man skal bygge.

Regnbue legetøj i træ

Klassiske legetøjsklodser i træ

Balancebræt

Et balancebræt opfordre til fysisk leg og er godt for motorikken hos børn. Selvom barnet starter med at stå på det og gynge el. lignende, så vil det er de bruger deres fysik hurtigt føre til udvikling i legen og det medføre også helt automatisk kreativitet og fantasi.

Modellervoks

Modellervoks eller foam clay er også klassiske eksempler på open ended legetøj med uendelige muligheder. Med min egen datter har vi tit starter med bare at sidde og lave modellervoks, hvor legen så har udviklet sig til at være et museum hvor jeg kom og så hendes udstilling af kunstværker.

Der findes forskellige former for modellervoks og herunder kan du se nogle sjove eksempler på formbart materiale.

Økologisk modellervoks

ailefo

Foam Clay

Bolde og kugler

Bolde og kugler er bare sjove for børn.

Mere om open ended legetøj

Arbejder man ud fra konceptet om open ended legetøj, så kan man sige at der er to slags legetøj:

  • Open ended legetøj
  • Closed ending legetøj

Der er altså legetøj der opfordre til kreativitet, fantasi og udvikling, som er det open ended legetøj er og så er der legetøj med en lukket slutning.

Legetøj med en lukket slutning er ikke nødvendigvis dårligt, men det gør det sværere for børn at blive i legen og fortsætte den i lang tid, da de oplever at der er en naturlig slutning og derfor skal finde på noget nyt. Omvendt kan børn og lege det samme igen og igen og derfor kan man sagtens bruge legetøj med en lukket slutning, måske kan det indgå i en open ended leg.

Ideen med open ended legetøj er at det i langt højere grad udvikler børns fantasi og kreativitet, hvor andet legetøj kan have andre fordele.

Eksempler på IKKE open ended legetøj

Nu har du har fået en masse eksempler på open ended legetøj, så du får også lige en liste over velkendt legetøj der ikke er open ended.

Skriv en kommentar